Fusie-energie, de zon op aarde

Scan de QR-code en sla al onze contactgegevens in één keer opDagelijks verbruiken we wereldwijd 13 miljard liter olie om in onze energiebehoefte te voorzien. Deze eeuw stijgt onze energievraag nog eens met factor 4. In 2100 zijn olie, steenkool en aardgas schaarse producten en moeten we beschikken over voldoende duurzame alternatieven. De handen moeten daarvoor flink uit de mouwen!

Fusie-energie uit zeewater

Het onderzoek naar fusie-energie richt zich op het nabouwen van de zon op aarde. Met brandstof uit zeewater bouwen we een schone, duurzame energiebron die op een klein landoppervlak net zoveel energie opwekt als de allergrootste kolencentrales. De eerste commerciële fusiereactor gaat in 2050 aan. Fusie-energie wordt ook wel kernfusie genoemd, maar is precies het tegenovergestelde van kernsplijting. Bij kernfusie fuseren lichte atomen tot zwaardere. De fusiereactie dooft vanzelf uit als de reactor stilvalt.

Op deze website vindt u informatie over fusie-energie en de Fusion Road Show voor scholen, bedrijven en evenementen met uitstekende resencies. Daarnaast leest u over de Natuur, Leven en Technologiemodule Kernfusie en het speciale NLT-experiment dat scholieren op het FOM-instituut DIFFER in Nieuwegein kunnen komen doen.

Volg Fusie-energie op Twitter